nucleaire winter


nucleaire winter 1.0

(oorlogvoering en defensie; meteorologie)

periode die gepaard gaat met zeer barre, winterse weersomstandigheden en het afsterven van leven op aarde nadat door een nucleaire oorlog grote hoeveelheden stof in de atmosfeer zijn terechtgekomen die het zonlicht tegenhouden

Algemene voorbeelden


Hij was ook betrokken bij de berekeningen aan de theorie van de 'nucleaire winter': als voldoende kernbommen ontploffen, zal het stof en roet in de atmosfeer voor een maandenlange poolnacht zorgen, die planten en vervolgens dieren fataal wordt.

De Standaard,

β€žDe dreiging van een kernoorlog, en een nucleaire winter, is niet weg", zegt Alan Robock, een Amerikaanse atmosfeeronderzoeker aan Rutgers University in New Jersey in de VS in een videoverbinding. Robock, afgestudeerd in 1970, was een van de eerste onderzoekers die waarschuwden voor wat het ultieme schrikbeeld van de kernoorlog werd: de nucleaire winter.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/02/01/vuur-roet-en-daarna-kou-op-een-vernietigende-kernoorlog-volgt-een-nucleaire-winter-a4188698?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrieven&utm_content=nrcvandaag&utm_term=20240205,

En het idee van de "nucleaire winter", waarbij het stof van atoombommen voor een maandenlange poolnacht zorgt die alle leven te machtig wordt, is ook van hem.

De Standaard,

Zelfs wanneer de kernwapens uitsluitend op militaire doelen gericht zouden zijn, dan zouden er vanwege de radioactieve fall-out en de nucleaire winter toch nog ontoelaatbaar veel burgers het slachtoffer worden van een nucleaire oorlog.

http://www.tue.nl/vredescentrum/ONDERWIJ/Ruiter2.htm,